Nueve Reinas

Nueve Reinas (Engelska: Nine Queens) är en argentinsk dramafilm från år 2000, som både skrevs och regisserades av Fabián Bielinsky. Filmens huvudpersoner är två bedragare som försöker sälja en samling förfalskade frimärken för $450 000.

Nueve Reinas har fått mycket god kritik av både recensenter och biopublik, och har tagit emot över 20 olika filmpriser – både i Argentina och utomlands. Den är numera ansedd som en av de omistliga klassikerna i den argentinska filmens historia.

Nueve Reinas hade premiär i Argentina i slutet av augusti 2000, och visades sedan på många filmfestivaler världen över, inklusive Medellín de Película i Colombia, Portland International Film Festival och Telluride Film Festival i USA, Toronto International Film Festival i Kanada, München Fantasy Filmfest i Tyskland, Cognac Festival du Film Policier i Frankrike och Norwegian International Film Festival i Norge. I USA gick filmen upp på ett begränsat antal biografer den 19 april 2002.

Nueve Reinas har legat till grund för flera filmer som spelats in utanför Argentina, bland annat den engelskspråkiga Criminal som hade premiär år 2004. Bollywoodfilmen Bluffmaster kom ut året därpå, följd av Gulumal (2009) på malayalam och All the Best (2012) på telugu.

Korta fakta om Nueve Reinas

Regissör Fabián Bielinsky
Producent Cecilia Bossi
Pablo Bossi
Manus Fabián Bielinsky
Originalmusik César Lerner
Chefsfotograf Marcelo Camorino
Editering Sergio Zottola
Distributionsbolag Buena Vista International
Premiär
  • 31 augusti 2000 i Argentina
Längd 114 minuter
Land Argentina
Språk Spanska

Handling

SPOILER ALERT

Juan ber bedragaren Marcos att lära honom yrket, eftersom Juans pappa – som också är en bedragare – har åkt fast och Juan snabbt behöver få ihop tillräckligt med pengar för att kunna muta en domare så att fängelsestraffet sänks från 10 år till 6 månader. Han har lyckats få ihop $50 000 men det är inte nog.

Strax därefter uppenbarar sig det perfekta tillfället. Sandler, som tidigare haft affärer ihop med Marcos, ber honom om hjälp att sälja förfalskade frimärken han tillverkat. Det är inte vilka frimärken som helst han valt att kopiera, utan en mycket dyrbar uppsättning kallad Nio Drottningar (Nueve Reinas) som ägs av hans syster. Måltavlan för bedrägeriet är Gandolfo, en rik spanjor som är på väg att utvisas ur Argentina och desperat behöver hitta lösningar för att kunna smuggla sina tillgångar ur landet.

Gandolfo nappar, och eftersom han är i tidsnöd har han inte möjlighet att göra en komplett undersökning av frimärkenas äkthet. Han låter en frimärksexpert göra en snabb besiktning av dem och nöjer sig med dennes utlåtande. Gandolfo går med på att betala $450 000 för de nio drottningarna och man gör upp om att affären ska genomföras senare samma dag.

Innan det hinner bli kväll går väldigt mycket fel för Juan och Marcos. Frimärksexperten kräver att få en del av pengarna, eftersom han vet att det rör sig om förfalskningar. Vad som är än värre är att frimärkena stjäls av banditer på motorcyklar. Banditerna, som inte kan något om frimärken, kastar bytet i floden där frimärkena förstörs.

För att inte hela affären ska gå om intet beslutar sig Marcos för att köpa de äkta frimärkena från Sandlers syster. Hon går med på att sälja dem för $250 000, vilket är betydligt lägre än de $450 000 som Gandolfo står redo att köpa dem för. Marcos kan få fram $200 000 och ber Juan att bidra med sina $50 000. Juan är skeptisk – är det inte lite konstigt att Marcos behöver exakt den summa som Juan har lyckats samla ihop? Men han går ändå med på Marcos förslag.

När Marcos och Juan anländer till Gandolfos hotell har spanjoren ändrat sig. Han tänker inte köpa frimärkena om han inte får ha sex med Marcos syster Valeria. Valeria går med på att hjälpa Marco under en förutsättning – Marco måste erkänna för deras yngre bror hur han lurade honom på ett arv.

Affären genomförs och Gandolfo betalar för frimärkena med en certifiera check.

Dagen efter kraschar den bank som har ställt ut checken och checken blir värdelös. Både Marcos och Juan har förlorat alla sina pengar.

SPOILER ALERT!

Filmen har ett överraskande slut. Juan går in i en lagerbyggnad där han träffar banditerna som stal de förfalskade frimärkena. Det är Sandler, Sandlers syster, Valeria och Gandolfo. Det avslöjas att det hela var en snillrik plan för att lura av Marcos $200 000 som straff för alla gånger Marcos lurat sin familj och sina partners.

Mottagande

Nueve Reinas har överlag fått positiva recensioner. Filmkritikern Edward Guthmann, som recenserade den på uppdrag av San Francisco Chronicle, gav följande omdöme: ”Fast-paced and unerringly surprising, Nine Queens is nicely performed by a large cast, particularly Darín (El hijo de la novia) as a goateed, less-than-perfect hoodwinker. David Mamet plowed this con-the-con turf in Heist, House of Games and The Spanish Prisoner, but Bielinsky, in his directing debut, makes it seem sassy and reinvented.”

Hos Rotten Tomatoes har filmen i skrivande stund över 90% positiv kritik och det samlade betyget 7,5 av 10.

Utmärkelser (i urval)

  • Vann kategorin Bästa Film på galan Argentine Film Critics Association Awards 2001. På samma galan fick också personer som varit involverade i filmen ta emot pris för bästa regissör, bästa originalmanus, bästa skådespelare, bästa biroll, bästa chefsfotograf och bästa editering.
  • Regissören Fabián Bielinsky vann Elcine First Prize på Lima Latin American Film Festival 2001.
  • Regissören fick ta emot publikens pris på Oslo Films from the South Festival 2001.
  • För sitt manus fick Fabián Bielinsky ta emot Directors’ Week Award på Fantasporto 2002.
  • Vann publikens pris för bästa film på Portland International Film Festival 2002.

Trivia

En av huvudkaraktärerna i filmen försöker kontinuerligt att komma ihåg hur en viss Rita Pavone sång går. Den sång som avses är ”Il Ballo Del Mattone” och den spelas upp under filmens eftertexter.

Kommentarer är stängda.