Häxan

En av de mest legendariska filmerna från stumfilmseran och förmodligen en av de mest mytomspunna alla kategorier är tveklöst den dansk-svenska dramadokumentären Häxan från 1922. Tack vare sin skräckestetik, de för sin tid oerhört chockerande nakenscenerna och temat i sig så tror många att Häxan är en skräckfilm, en föregångare till Dracula och andra gotiska filmer med övernaturliga inslag. Dock är det frågan om en dramadokumentär som har ett syfte att skildra ”häxeri”, det vill säga synen på avvikande kvinnor genom århundradena. Om regissören, danske Benjamin Christensen, uppnådde denna ambition får varje tittare svara på själv.

häxan

Bakgrund

För sin tid var Häxan en oerhört dyr film. Den kostade närmare två miljoner kronor och processen från idé till premiär var ovanligt lång. Regissören Benjamin Christensen började med research redan 1919 och tog närmare två år på sig innan han ansåg sig ha koll på alltifrån psykologiska teorier till tortyrmetoder. Inspelningen började i februari 1921 och var inte färdig förrän i oktober samma år(på den här tiden var det inte ovanligt att man gjorde en film på en vecka), efter det tog det ett år till att sammanställa materialet.

Chockerande och fascinerande

Christensens tes är att de som i forna dagar anklagades för, och dömdes för häxeri, i själva verket, i alla fall i många fall, var det som man i början av 1900-talet kallade ”hysterikor”, det vill säga det som vi idag skulle kalla kvinnor med mentala svårigheter eller sjukdomar. Han vill även skildra hur samhället förbättrats, förr brände man besvärliga kvinnor på bål, på 1920-talet kunde man skicka dem till psykolog!

Det visuella är dock det som fått filmen att leva vidare, det är de suggestiva mörkerskalorna, det trolskt groteska bildspråket som fångat de flestas fantasi och många menar att den klassiska scenen som ska skildra häxorna och Djävulen(spelad av regissören Christensen själv)är den definitiva bilden av Hin Håle, i alla fall på film.

Kommentarer är stängda.