Flåklypa Grand Prix

Flåklypa Grand Prix är en norsk stop motion-animerad film från år 1975. Den är den mest sedda norska filmen på norsk bio någonsin, med över 5,5 miljoner sålda biljetter i Norge. När filmen hade premiär uppgick Norges folkmängd inte ens till 4 miljoner invånare, och det kom att dröja till år 2012 innan befolkningen nådde upp till 5 miljoner. Att en film setts 5,5 miljoner gånger på bio i Norge är alltså minst sagt imponerande.

Flåklypa Grand Prix har också blivit en omtyckt film utomlands och har dubbats till 14 olika språk. Den engelsk-dubbade version som släppts i Storbritannien har den berömde Formel-1 kommentatorn Murray Walker som berättarröst.

Flåklypa Grand Prix är filmad med 24 bilder per sekund i stop-motion-teknik. Den färdiga filmen består av 112 320 stillbilder och 1 258 750 rörelsebilder. Inspelningen är enormt noggrant gjord; detta kan man till exempel se i scenen där invigningsorkestern underhåller och musikerdockorna spelar precis rätt noter vid rätt tillfälle.

I närapå två årtionden var Flåklypa Grand Prix den stop motion-animerade film som dragit in mest pengar från biografintäkter världen över, men 1993 kördes den om av den amerikanska filmen The Nightmare Before Christmas.

Från premiären till år 2003 visades Flåklypa Grand Prix på bio någonstans i världen varje dag, året runt. En mycket stor del av dessa visningar skedde i Norge, Moskva eller Tokyo.

I Norge har filmen fått en stark koppling till julen, trots att den inte handlar om julen. Det beror på att den under många års tid visades av norska tevekanalen NRK varje julafton. När TV2 tog över rätten att sända Flåklypa Grand Prix flyttade de sändningen till antingen den 23 december eller den 25 december – det har varierat från år till år.

flaklypa grand prix

Korta fakta om Flåklypa Grand Prix

Originaltitel Flåklypa Grand Prix
Engelsk titel The Pinchcliffe Grand Prix
Regissör Ivo Caprino
Manus Kjell Aukrust, Ivo Caprino, Kjell Syversen, Remo Caprino
Originalmusik Bent Fabricius-Bjerre
Chefsfotograf Charles Patey
Editering Ivo Caprino
Produktionsbolag Caprino Filmcenter AS
Distributionsbolag Sandrew Metronome
Premiär 1975
Speltid 89 minuter
Land Norge
Språk Norska
Norskt originalnamn Norsk originalröst Svenskt namn Svensk röst
Fortelleren Leif Juster Berättare Beppe Wolgers
Reodor Felgen Frank Robert Reodor Fälgen Björk
Solan Gundersen Kari Simonsen Solan Gundersen Wenche Myhre
Ludvig Toralv Maurstad Ludvig Rolf Bengtsson
Bed Redic Fy Fazan Rolf Just Nilsen Ben Redic Fy Fazan Ingvar Kjellson
Jostein Kroksleiven Rolf Just Nilsen Jöns Herbert Molander Ingvar Kjellson
Hallstein Bronskimlet Rolf Just Nilsen Valfrid Blåhimmel Olof Thunberg
Roger Jurtappen Rolf Just Nilsen Roger Juverman Mille Schmidt
Emanuel Desperados Harald Heide-Steen Jr. Emanuel Desperados
Rudolf Blodstrupmoen Helge Reiss Rudolf Blodstrupmoen Olof Thunberg
Enkefru Stengelføhn-Glad Wenche Foss Änkefru Stengelföhn-Glaad Inga Gill
Ollvar O. Kleppvold Rolf Just Nilsen Orvar O. Kläppskog Magnus Härenstam
Speaker på racerbanen Henki Kolstad Speaker på racerbanan Ernst-Hugo Järegård
TV-reporteren Per Theodor Haugen Sportreporter Melvind Snerken Björn Gustafson

Handling

Den exentriske uppfinnaren och cykelreparatören Reodor Felgen och hans två vänner Solan Gundersen och Ludvig bor uppe på Flåklypatoppen, där de har utsikt över den lilla byn Flåklypa. Solan Gundersen är en bossig och optimistisk skata som arbetar på sågverket, medan Ludvik är en nervös och pessimistisk igelkott.

En dag när de tre tittar på teve får de se att Reodors gamla lärling Rudolf Blodstrupmoen har blivit en framgångsrik Formel 1-förare, och de inser att hans framgångar beror på att han stulit ritningarna till en bilmotor som Reodor uppfunnit.

När ett Grand Prix ska hållas i Flåklypa bestämmer sig gänget för att bygg en egen racerbil och ställa upp i loppet. De lyckas få oljeshejken Ben Redic Fy Fazan – som råkar vara på semester i Flåklypa tillsammans med sin livvakt, gorillan Emanuel Desperados – att sponsra projektet.

Reodor, Solan och Ludvig bygger en gigantisk racerbil med två jättemotorer. Bilen, som heter Il tempo gigante är utrustad med diverse finesser som de flesta racerbilar saknar, bland annat radar och en blodbank.

Rudolf Blodstrupmoen och hans synske medhjälpare Mysil Bergsprekken ställer till stor oreda i Flåklypa, vilket kontinuerligt rapporteras i Flåklypa Nyheter.

Produktion

År 1970 började Ivo Caprino och hans lilla samling medarbetare jobba med en 25 minuter lång liten film som skulle visas i norsk teve. Detta kom att bli grunden till långfilmen Flåklypa Grand Prix. Kortfilmen var tänkt att utgöras av en samling sketcher baserade på persongalleriet i författaren Kjell Aukrusts böcker, utan någon sammanhängande historia. Efter 1,5 års arbete med kortfilmen skrotades projektet. Ett år senare fick Ivo Caprinos son Remo Caprino idén att göra om sketcherna till en långfilm. Ivo och Remo Caprino började skriva manus, tillsammans Kjell Aukrust och Kjell Syversen.

Byn Flåkrypa i Flåkrypa Grand Prix är starkt inspirerad av byn där Aukrusts far Lom växte upp, och berget är en stiliserad version av ett riktigt berg. Det sägs att karaktärerna i filmen också är baserade på verkliga människor, men detta har inte bekräftats.

Det tog 3,5 år att färdigställa filmen. Ivo Caprino regisserade och stod för animationen, medan Bjarne Sandemose byggde en stor del av materialet, inklusive racerbilarna, och ansvarade för de tekniska lösningarna. Dockorna designades av Ingeborg Riiser, och Gerd Alfsen gjorde kläder och vissa andra tillbehör. Skötte kameran gorde Charley Patey.

Tillgänglighet

Flåklypa Grand Prix släpptes på DVD år 2001.

År 2005 släpptes en digitalt restaurerad DVD för att fira filmens 30-årsjubileum. Denna DVD har soundtrack och undertexter på fem olika språk, inklusive engelska.

Flåklypa Grand Prix som inspirationskälla

Bil

En riktig racerbil byggdes för att göra reklam för filmen. Denna bil – som givetvis kallas för Il tempo gigante – körde bland annat runt på Hockenheimring mellan loppen.

Ursprungligen hade Il tempo gigante en 250 hp Cadillac motor, men när Niki Lauda fick se bilen donerade han en 7.6 liter 550 hp big-block Chevrolet motor till den.

Datorspel

År 2000 släpptes ett datorspel baserad på Flåklypa Grand Prix. Efter att projektledaren Tyr Neilsen på Ingames Interactive skadats i en allvarlig olycka tog Ivo Caprinos son Remo över projektet, tillsammans med sin son Mario som blev chefsprogrammerare. Chefsdesigner var Joe Dever. År 2010 blev spelet tillgängligt för Nintendo DS.

Koenigsegg

Det var filmen Flåklypa Grand Prix som inspirerade den unge Christian von Koenigsegg att bli racerbilsbyggare. Han såg filmen första gången när han var 5 år gammal och visste därefter vad han skulle bli när han blev stor.

Musik

Den norska hipphoppduon Multicyde använder samplingar från filmens soundtrack i sin singel “Not for the Dough” som kom ut år 1999. Det är framförallt Sigmund Grovens kromatiska munspel i “Reodors ballade” som samplas. Denna melodi skrevs av Bent Fabricius-Bjerre.

Samma sampling användes senare av det engelska pojkbandet Blue i deras singel “All Rise” år 2001.

Uppföljare

Gurin with the Foxtail (1998)

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa (2013)

Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa (2015)

Kommentarer är stängda.